Güncel Sayı

Sayı: 99, 30.06.2024

Yıl: 2024

Reforma Dergisi, Orta Asya'nın kendine özgü dinamiklerine özel bir vurgu yaparak bölgesel ekonomi ve finans anlayışını geliştirmeye kendini adamıştır. Özellikle Orta Asya'nın gelişen ekonomik ortamında çeşitli bölgelerde mevcut olan benzersiz finansal uygulamalara, zorluklara ve fırsatlara ışık tutmayı amaçlıyoruz. Titiz araştırma ve analizler yoluyla, yerel ekonomik olguları küresel finansal literatürle birleştiren, birbirine sıkı sıkıya bağlı disiplinlerde hem politikaya hem de uygulamaya rehberlik eden anlayış ve kuramları teşvik eden bir söylem platformu sağlıyoruz.

Bilimsel hakemli dergi "Reform" un temel amacı, Kırgız ve yabancı bilim adamlarının araştırma faaliyetlerinin sonuçlarını vurgulamak için gerekli bilgi kaynaklarını oluşturmak, ekonomi biliminin, uygulamalı araştırma ve öğretimin gelişimini teşvik etmektir.

Dil
Derginin yayın dili İngilizce'dir.

Makale Hazırlama ve Gönderimi

Aksi belirtilmediği sürece tüm yazışmalar ilk adı verilen yazara gönderilecektir. Makale çevrimiçi olarak https://dergipark.org.tr/en/pub/reforma adresinden gönderilmeli, makale metni, makalenin kategorisini (yani araştırma makalesi, inceleme vb.) ve makale hakkındaki bilgileri içeren kapak dosyası ile gönderilmelidir (Makale Gönderim Kontrol Listesine bakın). Yazılar Microsoft Word 2003 ve üst sürümlerinde hazırlanmalıdır. Ayrıca, tüm yazarlar tarafından imzalanması gereken belgelerin ibraz edilmesi gerekmektedir.

1. Yazılar A4 kağıt standartlarında olmalıdır: sağ, sol, alt ve üst kenar boşlukları 2,5 cm, Times New Roman yazı tipi stili, 12 yazı tipi boyutunda ve satır aralığı 1,5 olmalıdır.

2. Yazılar 4500 ile 8500 arasında kelime içermeli ve sayfa numaraları altta ve ortada olmalıdır.

3. Yazar(lar) ın adları, sola hizalanmış çalışmanın başlığının hemen altında verilmelidir. Ayrıca yazar(lar)ın aidiyeti, unvanı, e-postası ve telefonu sayfanın alt kısmında yıldız işareti (*) ile işaretlenmiş dipnotla belirtilmelidir.

4. Yayın dili İngilizce'dir ve tüm makalelerde ingilizce'ye ek olarak Türkçe veya Kırgızca bir özet yazılmalıdır. yani, özet iki dilde hazırlanmalıdır. Giriş bölümünden önce, çalışmanın kapsamını, amacını, sonuçlarını ve kullanılan metodolojiyi özetleyen 180 ila 200 kelime arasında ingilizce ve başka bir dilde özet olmalıdır. Özetlerin altına, okuyucuyu çalışmanın içeriği hakkında bilgilendiren 3 ila 5 anahtar kelime yazılmalıdır.

5. Yazılar esas olarak şu bileşenleri içermelidir: başlık, özet ve anahtar kelimeler; genişletilmiş özet, makale metni, dipnotlar ve referanslar.

6. Metin içi alıntı ve referans listesi için APA (Amerikan Psikologlar Birliği) referans stilinin 6. versiyonu kullanılmalıdır.

7. Tablolar, grafikler ve şekiller, ancak ve ancak makale fikrini takip etmek gerekirse, bir sayı ve tanımlayıcı bir başlık ile verilebilir. Tablonun başlığı tablonun üzerine, resim yazısı ise resmin altına yerleştirilmelidir. Metin içinde verilebilecek demografik özellikler gibi özellikler ayrı ayrı tablo olarak belirtilmemelidir.

8. Lütfen tabloları resim olarak değil düzenlenebilir metin olarak gönderin. Tabloları hazırlarken, lütfen tablo hücrelerinde dikey kurallar ve gölgelendirme kullanmaktan kaçının. Tablo ızgarası kullanıyorsanız, her satır için bir ızgara değil, her tablo için yalnızca bir ızgara kullanın. Kılavuz kullanılmazsa, sütunları hizalamak için boşluk değil sekme kullanın.

9. Dosyanın kullanılan kelime işlemcinin yerel biçiminde kaydedilmesi önemlidir. Gereksiz hataları önlemek için kelime işlemcinizin "yazım denetimi" ve "dilbilgisi denetimi" işlevlerini kullanmanız şiddetle tavsiye edilir.

10. Metin tek sütun biçiminde olmalıdır. Metnin düzenini mümkün olduğunca basit tutun.

11. Makale ile birlikte yazar bilgilerini içeren bir başlık sayfası sunulmalıdır. Başlık sayfası, makalenin tamamen açıklayıcı başlığını ve yazar (lar) ın üyeliğini, başlığını, e-posta adresini, posta adresini, telefonunu ve faks numarasını içermelidir (Gönderim Kontrol Listesine bakın ).

12. Dergiye yayınlanmak üzere gönderilen çalışmalarında yapılan tüm açıklamalardan yazarlar sorumludur.

13. Yazar (lar)dan hakem değerlendirmeleri nedeniyle makalelerinde bazı değişiklikler yapmaları istenebilir.

Şekiller ve Şekil Başlıkları
Şekil, grafik ve fotoğraflar, gönderim sistemi aracılığıyla ayrı dosyalar halinde (TIFF veya JPEG formatında) gönderilmelidir. Dosyalar bir Word belgesine veya ana belgeye gömülmemelidir. Şekil alt birimleri olduğunda alt birimler tek bir görüntü oluşturacak şekilde birleştirilmemelidir. Her alt birim, gönderim sistemi aracılığıyla ayrı ayrı gönderilmelidir. Resimler şeklin alt birimlerini gösterecek şekilde etiketlenmemelidir (a, b, c vb.). Şekil açıklamalarını desteklemek amacıyla resimler üzerinde kalın ve ince oklar, ok uçları, yıldızlar, yıldız işaretleri ve benzeri işaretler kullanılabilir. Makalede olduğu gibi rakamlar da gizli olmalıdır. Görsellerde bir kişiyi veya kurumu işaret edebilecek her türlü bilgi kör edilmelidir. Gönderilen her şeklin minimum çözünürlüğü 300 DPI olmalıdır. Değerlendirme sürecinde gecikmeleri önlemek için gönderilen tüm şekillerin çözünürlüğü net ve boyutları büyük olmalıdır (minimum boyutlar: 100 × 100 mm). Şekil açıklamaları ana belgenin sonunda listelenmelidir.

Tablolar
Tablolar, referans listesinden sonra sunulan ana belgeye dahil edilmeli ve ana metin içinde atıfta bulunuldukları sıraya göre art arda numaralandırılmalıdır. Tabloların üzerine açıklayıcı bir başlık yerleştirilmelidir. Tablolarda kullanılan kısaltmalar dipnotlarla (ana metin içinde tanımlanmış olsalar bile) tabloların altında tanımlanmalıdır. Tablolar, kelime işlem yazılımının ”tablo ekle" komutu kullanılarak oluşturulmalı ve kolay okunabilmesi için net bir şekilde düzenlenmelidir. Tablolarda sunulan veriler, ana metin içinde sunulan verilerin tekrarı olmamalı, ana metni desteklemelidir.

Kaynaklar ve Kaynak Gösterme
Derleme makalelerine yapılan atıflar, okuyucuları bir literatür grubuna yönlendirmenin etkili bir yolu olsa da, gözden geçirme makaleleri her zaman orijinal çalışmayı doğru bir şekilde yansıtmaz. Bu nedenle okuyuculara mümkün olduğunda orijinal araştırma kaynaklarına doğrudan referanslar verilmelidir. Öte yandan, bir konuyla ilgili orijinal çalışmalara yapılan kapsamlı referans listeleri, yazdırılan sayfada fazla yer kaplayabilir. Önemli orijinal makalelere yapılan az sayıda referans, özellikle artık yayınlanmış makalelerin elektronik versiyonuna referanslar eklenebildiğinden ve elektronik literatür araştırması okuyucuların yayınlanmış literatürü verimli bir şekilde almasına izin verdiğinden, genellikle daha kapsamlı listelerin yanı sıra hizmet eder. Kabul edilen ancak henüz sayıya dahil edilmeyen bildiriler, Erken Görüntüleme bölümünde çevrimiçi olarak yayınlanır ve “önceden çevrimiçi yayın” olarak gösterilmelidir. Kamuya açık bir kaynaktan erişilemeyen temel bilgileri sağlamadığı sürece “kişisel bir iletişimden" alıntı yapmaktan kaçınılmalıdır, bu durumda metinde parantez içinde kişinin adı ve iletişim tarihi belirtilmelidir. Bilimsel makaleler için kişisel bir iletişim kaynağından yazılı izin ve doğruluk onayı alınmalıdır.

Kaynakça Stili ve Biçimi
1. Metinde alıntılanan ve kaynaklar bölümünde listelenen referansların en az %80'i son 10 yıl içinde yayınlanmalıdır.
2. Reforma, referans vermek ve alıntı yapmak için APA 6 stili (Amerikan Psikologlar Birliği) uygundur. Daha fazla bilgi için:
- Amerikan Psikoloji Derneği. (2010). Amerikan Psikoloji Derneği yayın kılavuzu (6. baskı.). Washington, DC: APA. http://www.apastyle.org 

Örnekler

Metin içi atıf
• Alıntılar parantez içinde yazar soyadı ve yayın yılı ile belirtilmelidir.
• Aynı parantez içinde birden fazla alıntı yapılırsa, bunları (;) ile ayırın.

Birden fazla atıf;
(Esin, et al., 2002; Karasar, 1995)

Tek yazarlı atıf;
(Akyolcu, 2007)

İki yazarlı atıf;
(Sayıner & Demirci, 2007)

Üç, dört, beş yazarlı atıf;
Metindeki ilk kullanımda: (Ailen, Ciambrune, & Welch, 2000)
Metindeki diğer kullanım(lar)da: (Ailen, et al., 2000)

Altıdan fala yazarlı atıflar;
(Çavdar, et al., 2003)


Kaynakça

Metinde yapılan tüm atıflar, Referanslar bölümünde numaralandırılmadan yazar soyadına göre alfabetik sıraya göre listelenmelidir. Referansların alıntılanmasında aşağıda verilen örnekler dikkate alınmalıdır.

Temel Referans Türleri

Kitap

a) Türkçe Kitap
Karasar, N. (1995). Araştırmalarda rapor hazırlama (8th ed.) [Preparing research reports]. Ankara, Turkey: 3A Eğitim Danışmanlık Ltd.

b) Türkçeye Çevrilmiş Kitap
Mucchielli, A. (1991). Zihniyetler [Mindsets] (A. Kotil, Trans.). İstanbul, Turkey: İletişim Yayınları.

c) Editörlü Kitap
Ören, T., Üney, T., & Çölkesen, R. (Eds.). (2006). Türkiye bilişim ansiklopedisi [Turkish Encyclopedia of Informatics]. İstanbul, Turkey: Papatya Yayıncılık.

d) Birden Çok Yazarlı Türkçe Kitap
Tonta, Y., Bitirim, Y., & Sever, H. (2002). Türkçe arama motorlarında performans değerlendirme [Performance evaluation in Turkish search engines]. Ankara, Turkey: Total Bilişim.

e) İngilizce Kitap
Kamien R., & Kamien A. (2014). Music: An appreciation. New York, NY: McGraw-Hill Education.

f) Kitap Bölümü
Bassett, C. (2006). Cultural studies and new media. In G. Hall & C. Birchall (Eds.), New cultural studies: Adventures in theory (pp. 220–237). Edinburgh, UK: Edinburgh University Press.

g) Türkçe Kitap Bölümü
Erkmen, T. (2012). Örgüt kültürü: Fonksiyonları, öğeleri, işletme yönetimi ve liderlikteki önemi [Organization culture: Its functions, elements and importance in leadership and business management]. In M. Zencirkıran (Ed.), Örgüt sosyolojisi [Organization sociology] (pp. 233–263). Bursa, Turkey: Dora Basım Yayın.

h) Yazar ve yayıncısı aynı kuruluş olan kitap
American Psychological Association. (2009). Publication manual of the American psychological association (6th ed.). Washington, DC: Author.



Makale

a) Türkçe MAkale
Mutlu, B., & Savaşer, S. (2007). Çocuğu ameliyat sonrası yoğun bakımda olan ebeveynlerde stres nedenleri ve azaltma girişimleri [Source and intervention reduction of stress for parents whose children are in intensive care unit after surgery]. Istanbul University Florence Nightingale Journal of Nursing, 15(60), 179–182.

b) İngilizce Makale
de Cillia, R., Reisigl, M., & Wodak, R. (1999). The discursive construction of national identity. Discourse and Society, 10(2), 149–173. http://dx.doi.org/10.1177/0957926599010002002

c) Yediden fazla yazarı olan Doi nolu dergi makalesi
Lal, H., Cunningham, A. L., Godeaux, O., Chlibek, R., Diez-Domingo, J., Hwang, S.-J. ... Heineman, T. C. (2015). Efficacy of an adjuvanted herpes zoster subunit vaccine in older adults. New England Journal of Medicine, 372, 2087–2096. http://dx.doi.org/10.1056/NEJMoa1501184

d) Doi nosuz elektronik dergi makalesi
Sidani, S. (2003). Enhancing the evaluation of nursing care effectiveness. Canadian Journal of Nursing Research, 35(3), 26–38. Retrieved from http://cjnr.mcgill.ca


e) Doi nolu dergi makalesi
Turner, S. J. (2010). Website statistics 2.0: Using Google Analytics to measure library website effectiveness. Technical Services Quarterly, 27, 261–278. http://dx.doi.org/10.1080/07317131003765910

f) Erken görünümdeki makale
Smith, J. A. (2010). Citing advance online publication: A review. Journal of Psychology. Advance online publication. http://dx.doi.org/10.1037/a45d7867

g) Dergi yazısı
Henry, W. A., III. (1990, April 9). Making the grade in today’s schools. Time, 135, 28–31.


Doktora Tezi, Yüksek Lisans Tezi, Bildiri, Konferans

a) Ücretli veri tabanı/tez
Van Brunt, D. (1997). Networked consumer health information systems (Doctoral dissertation). Available from ProQuest Dissertations and Theses database. (UMI No. 9943436)

b) Kurumsal veri tabanı /tez
Yaylalı-Yıldız, B. (2014). University campuses as places of potential publicness: Exploring the politicals, social and cultural practices in Ege University (Doctoral dissertation). Retrieved from Retrieved from: http://library.iyte.edu.tr/tr/hizli-erisim/iyte-tez-portali

c) Web Sayfası /tez
Tonta, Y. A. (1992). An analysis of search failures in online library catalogs (Doctoral dissertation, University of California, Berkeley). Retrieved from http://yunus.hacettepe.edu.tr/~tonta/yayinlar /phd/ickapak.html

d) Tez Özeti
Appelbaum, L. G. (2005). Three studies of human information processing: Texture amplifica¬tion, motion representation, and figure-ground segregation. Dissertation Abstracts International: Section B. Sciences and Engineering, 65(10), 5428.

e) Sempozyum Bildirisi
Krinsky-McHale, S. J., Zigman, W. B., & Silverman, W. (2012, August). Are neuropsychiatric symptoms markers of prodromal Alzheimer’s disease in adults with Down syndrome? In W. B. Zigman (Chair), Predictors of mild cognitive impairment, dementia, and mortality in adults with Down syndrome. Symposium conducted at the meeting of the American Psychological Association, Orlando, FL.

f) Çevirimiçi konferans özeti
Liu, S. (2005, May). Defending against business crises with the help of intelligent agent based early warning solutions. Paper presented at the Seventh International Conference on Enterprise Information Systems, Miami, FL. Abstract retrieved from http://www.iceis.org/iceis2005/abstracts_2005.htm

g) Çevirimiçi Konferans
Herculano-Houzel, S., Collins, C. E., Wong, P., Kaas, J. H., & Lent, R. (2008). The basic nonuniformity of the cerebral cortex. Proceedings of the National Academy of Sciences, 105, 12593–12598. http://dx.doi.org/10.1073/pnas.0805417105

h) Bildiri Kitabı
Parsons, O. A., Pryzwansky, W. B., Weinstein, D. J., & Wiens, A. N. (1995). Taxonomy for psychology. In J. N. Reich, H. Sands, & A. N. Wiens (Eds.), Education and training beyond the doctoral degree: Proceedings of the American Psychological Association National Conference on Postdoctoral Education and Training in Psychology (pp. 45–50). Washington, DC: American Psychological Association.

i) Bildiri sunumu
Nguyen, C. A. (2012, August). Humor and deception in advertising: When laughter may not be the best medicine. Paper presented at the meeting of the American Psychological Association, Orlando, FL.


Diğer kaynaklar


a) Gazete yazısı
Browne, R. (2010, March 21). This brainless patient is no dummy. Sydney Morning Herald, 45.

b) Yazarı olmayan gazete yazısı
New drug appears to sharply cut risk of death from heart failure. (1993, July 15). The Washington Post, p. A12.

c) Web sayfası / Blog yazısı
Bordwell, D. (2013, June 18). David Koepp: Making the world movie-sized [Web log post]. Retrieved from http://www.davidbordwell.net/blog/page/27/

d) Çevrimiçi Ansiklopedi/ Sözlük
Ignition. (1989). In Oxford English online dictionary (2nd ed.). Retrieved from http://dictionary.oed.com
Marcoux, A. (2008). Business ethics. In E. N. Zalta (Ed.). The Stanford encyclopedia of philosophy. Retrieved from http://plato.stanford.edu/entries/ethics-business/

e) Podcast
Dunning, B. (Producer). (2011, January 12). in Fact: Conspiracy theories [Video podcast]. Retrieved from http://itunes.apple.com/

f) TV dizi bölümü
Egan, D. (Writer), & Alexander, J. (Director). (2005). Failure to communicate. [Television series episode]. In D. Shore (Executive producer), House; New York, NY: Fox Broadcasting.

g) Müzik
Fuchs, G. (2004). Light the menorah. On Eight nights of Hanukkah [CD]. Brick, NJ: Kid Kosher.


Detaylı bilgi için: https://apastyle.apa.org/6th-edition-resources 



Lütfen etik ilke ve yayın politikalarının tamamını okuduğu uzdan emin olunuz.

A- ETİK İLKELER

“Reforma” dergisinin Yayın Kurulu, yayınlama sürecinin her aşamasının en yüksek etik standartları karşılamasını sağlamak için akla gelebilecek her türlü çabayı göstermektedir. “Reforma”nın yayınlanmasına ilişkin beyanlar ve etik ilkeler, elde edilen deneyim ve ayrıntılı iyi uygulamalardan kaynaklanmakta olup, Yayın Etiği Komitesi (COPE) Dergi Editörleri için En İyi Uygulama Kılavuzları direktiflerine dayanmaktadır.

“Reforma” dergisinin yayın politikası özeti

1. Yayın Kurulu yalnızca “Amaç ve Kapsam” bölümünde belirtilen çeşitli sorunları ele alan orijinal bilimsel makaleleri kabul eder.
2. Makaleler https://dergipark.org.tr/en/pub/reforma  Açık Dergi Sistemleri kullanılarak “Gönderimler” bölümünde anlatıldığı şekilde gönderilir.
3. Komite tarafından yayına kabul edilen makaleler “Değerlendirmeler” bölümünde açıklanan inceleme prosedürüne tabidir.
4. Yayınlanan makalelere “Açık Erişim” bölümünde belirtilen ilkelere uygun olarak erişilebilir. Makaleler, Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 (CC BY-SA 4.0) lisansına dayalı olarak https://dergipark.org.tr/en/pub/reforma  web sitesinde bulunmaktadır.
5. İntihal önleme politikası aşağıdaki akış şemasında gösterildiği gibi uygulanır. Gönderilen makaleler iThenticate/Turnitin intihal önleme sistemi kullanılarak doğrulanmıştır. Benzerlik oranı %30'u aşarsa makale reddedilir.
6. Uygulanan politika, aşağıdaki yönergelere uygun olarak konuk yazarlık, hayalet yazarlık, anonim yazarlık, korsanlık, kişinin kendi önceki yayınlarındaki metni yeniden kullanma gibi kabul edilemez yazarlık uygulamalarına karşı koyar:
COPE Tam akış şemaları seti 
COPE Metin Geri Dönüşüm Yönergeleri
Metin Geri Dönüşümüne ilişkin TRRP Politikası 
7. Yayıncı, Kişisel Verilerin Korunması - Genel Veri Koruma Yönetmeliği (GDPR) ile ilgili ilkelere uyar
8. Makalenin yayınlanmasına ilişkin ayrıntılı düzenlemeler yazarlık ve kişisel verilerin korunmasına ilişkin kılavuzda açıklanmıştır.

Yayıncıların görev ve sorumlulukları

Sorumluluklar
1. Editoryal süreçte yer alan tüm taraflarla işbirliği ilkeleri hakkındaki bilgileri yayınlayın ve paylaşın.
2. Derginin Yayın Kurulu ile işbirliği ve editoryal sürecin desteklenmesi ilkelerini tanımlayın.
3. Derginin Yayın Kurulunun bağımsızlığı, yayınlama sürecinin etiği ve değerlendirmelerin güvenilirliği ile ilgili kurallara uyun.
4. COPE tarafından akademik dergilerin yayıncıları ve editörleri için formüle edilen etik ilkelere uyun.
5. Gerekli ve gerekçeli revizyon, açıklama ve düzeltmeleri yayınlayın.
6. Yayınlanma tarihlerine uyun.
7. Çevresinde devam eden değişikliklere yanıt olarak derginin yayın ilkelerini güncelleyin.

Şüphelenilen veya kanıtlanmış bilimsel yanlışlık, sahtekâr yayın ve intihal durumlarında Yayıncı, Yayın Kurulu ile yakın işbirliği içinde, ortaya çıkan durumu açıklamak ve söz konusu makalede gerekli düzeltmeleri yapmak için tüm uygun önlemleri alacaktır. Bu, bir düzeltmenin derhal yayınlanmasını veya aşırı durumlarda sorunlu makalenin yayından çekilmesini içerir.

Editörlerin görev ve sorumlulukları

Görevler

1. Komite üyeleri derginin “Amaç ve Kapsam” bölümünde tanımlanan bilimsel araştırma alanlarında yetkindir.
2. Yayın Kurulu ve Bilim Kurulu üyelerine ilişkin bilgilere derginin web sitesinde “Editör Ekibi” başlığı altında yer verilmektedir.
3. Yayın Kurulu üyeleri, makalenin ön kabulü veya reddine ilişkin kararlarını “Gönderimler” bölümünde belirtilen kurallar doğrultusunda bağımsız olarak verirler.
4. Yayın Kurulu, hakemlerin atanmasına ilişkin bağımsız kararları “Değerlendirmeler”de açıklanan kurallara uygun olarak alır.
5. Yayın Kurulu, makalenin yayımlanmasıyla ilgili bağımsız ve nihai kararları verir.
6. Yayın Kurulu, COPE tarafından yayıncılar, editörler, hakemler ve yazarlar için formüle edilen etik kurallara uyar.
7. Yayın Kurulu, derginin web sitesinde yayınlanan içerik ve güncellemelerin sorumluluğunu üstlenir.

Sorumluluk

Dergi Editörü, gönderilen makalelerden hangilerinin yayınlanması gerektiğine karar vermekten sorumludur ve ayrıca dergide yayınlanan tüm materyallerin tüm sorumluluğunu üstlenir. Editör, bu kararları alırken Yayın Kurulu'nun benimsediği yayın politikasının yanı sıra iftira, telif hakkı ihlali ve intihal ile ilgili yasal gereklilikler doğrultusunda hareket eder. Editör, makalelerin yayımlanmasıyla ilgili nihai kararı verirken diğer editör ve hakemlere danışabilir. Editör, bilimsel girdilerin güvenilirliğini korumaya özen göstermeli ve ticari nedenlerden dolayı entelektüel ve etik standartların ihlal edilmesini önlemelidir. Ayrıca, ihtiyaç duyulması halinde düzeltmelerin, açıklamaların ve özürlerin yayınlanmasını da kolaylaştırmalıdırlar.

Dürüstlük

Editör, yazıları yazar/yazarların ırkı, cinsiyeti, cinsel yönelimi, dini inancı, etnik kökeni, vatandaşlığı veya siyasi tercihleri açısından değil, yalnızca entelektüel içerik açısından değerlendirmelidir. Editör, gönderilen yazıyla ilgili hiçbir bilgiyi yazar(lar), hakemler ve potansiyel hakemler ve bazı durumlarda ilgili Yayın Kurulu üyeleri dışındaki kişilere açıklamayacaktır.

Gizlilik

Editör ve Yayın Kurulu, gönderilen makaleye ilişkin bilgileri duruma göre yalnızca yazarlarına, hakemlerine ve potansiyel hakemlerine, diğer editör danışmanlarına ve yayıncıya açıklayabilir.

Bilgilerin açıklanması, çıkar çatışmaları ve diğer konular

Editör, makalelerin geri çekilmesine ilişkin kararlar alırken ve “Reforma” dergisinde yayınlanan makalelerde düzeltmeler yaparken COPE Kılavuzunu takip edecektir. Gönderilen yazıda ortaya çıkan yayınlanmamış materyal, yazarın açık yazılı izni olmadan Editörün kendi araştırması amacıyla kullanılamaz. Karşılıklı bilgi alışverişi yoluyla elde edilen ayrıcalıklı bilgi ve fikirler gizli tutulmalı ve kişisel çıkar için kullanılmamalıdır.

Editör, herhangi bir reklamın, yeniden basımın ve diğer ticari gelirlerin, verilen editoryal kararları etkilemeyeceğini garanti eder. Editör, dürüst ve uygun bir inceleme süreci sunmayı hedeflemelidir. Editörler, yazarlar, şirketler veya (muhtemelen) bağlantılı kuruluşlarla rekabet, işbirliği veya diğer ilişkiler ve bağlantılardan kaynaklanan çıkar çatışması yaratan yazıları değerlendirmekten kaçınmalıdır. Makalelerle birlikte. Bu gibi durumlarda Yayın Kurulunun başka bir üyesinden makalenin değerlendirilmesini isteyebilirler. Editörler, tüm işbirlikçilerinden ilgili çıkar çatışmalarını açıklamalarını talep etmeli ve yayın sonrasında herhangi bir çıkar çatışması ortaya çıkarsa düzeltmeleri yayınlamalıdır. Bunun gerekli olması halinde, makalenin reddedilmesi gibi diğer uygun önlemler alınmalıdır.

Katılım ve araştırma işbirliği

Editörler yayınlanan metnin bütünlüğünü korumalı ve gerektiğinde düzeltmeler yapmalı veya şüpheli veya uygunsuz olduğu iddia edilen araştırma davranışlarını sorgulamalıdır. Ayrıca güvenilmez hakemleri ve editoryal kabahatleri de belirtmelidirler. Editör, gönderilen bir makale veya yayınlanmış bir makale ile ilgili olarak bildirilen etik şikayetler durumunda uygun önlemleri almalıdır.

Hakemlerin Görev ve Sorumlulukları

“Reforma” dergisinin çalışmalarının değerlendirme süreci çift-kör hakemlik sistemiyle yürütülmekte olup, gönderilen her makale en az iki değerlendirmeye tabi tutulmaktadır.

Editör kararlarına katkı

Hakem, inceleme sağlayarak gönderilen materyalin değerlendirilmesi sürecine önemli bir katkıda bulunur. Yazılı bir inceleme, Editörün doğru editoryal kararlar almasına yardımcı olur ve yazar, editoryal girdi yoluyla makaleyi geliştirebilir. Karşılıklı değerlendirme, resmi bilimsel iletişimin hayati bir unsurunu oluşturur ve bir araştırma yönteminin temelini oluşturur. Aşağıda açıklanan etikle ilgili belirli görevlerin dışında, hakemlerden genel olarak hem yazarlara hem de onların çalışmalarına kendilerine davranılmasını istedikleri şekilde davranmaları ve iyi değerlendirme uygulamalarının kurallarına uymaları istenir.

Profesyonellik ve dakiklik

COPE, makalede sunulan konuyu incelemek için gerekli uzmanlık bilgisine sahip olmadığını kabul eden veya son değerlendirme tarihine yetişemeyeceğinin farkında olan her davetli hakemin, alternatif hakemlerin inceleme yapabilmesi için derhal Editör'e bildirimde bulunmasını tavsiye eder. Değişen koşullar nedeniyle hakemin orijinal inceleme sözleşmesinin koşullarını karşılayamadığı veya incelemenin sunulması için son tarihin uzatılmasını talep ettiği durumlarda, Editör Komitesi derhal bilgilendirilmelidir. Makaleyi incelemeyi reddeden hakem, kişisel tercihlerine göre değil, mesleki bilgilerine dayanarak bu amaçlar için başka kişileri önerebilir.

Gizlilik

İncelemeye gönderilen tüm yazılar özel belgeler olarak değerlendirilmelidir. Hakemlerin, Editörün izni olmadan makale hakkında değerlendirme ve bilgi paylaşmasına veya yazar/yazarlarla doğrudan iletişime geçmesine izin verilmez.
Gönderilen yazıda açıklanan yayınlanmamış herhangi bir materyal, yazarın açık yazılı izni olmadan hakem tarafından kendi araştırmasında kullanılamaz. Karşılıklı değerlendirme yoluyla elde edilen ayrıcalıklı bilgi veya fikirler gizli tutulmalı ve kişisel kazanç amacıyla kullanılamaz.

Etik konularda duyarlılık

Hakemler, yazıda ortaya çıkabilecek olası etik sorunlara karşı duyarlı olmalı ve bunları, incelenen makale ve hakemin kişisel bilgisine sahip olduğu diğer yayınlarla ilgili benzerlik veya kopyalar da dahil olmak üzere Editöre bildirmelidir. Bir gözlemin, eğitimin ve tartışmanın daha önce rapor edildiğine dair her ifadeye uygun bir alıntı eşlik etmelidir.


Objektiflik standartları ve çatışan çıkarlar

İnceleme objektif bir şekilde yapılmalıdır. Hakemler olası kişisel önyargıların farkında olmalı ve makaleyi incelerken bunu akılda tutmalıdır. Yazar(lar)a yönelik herhangi bir kişisel eleştirinin ifade edilmesi uygun değildir. Hakemler görüşlerini açıkça belirtmeli ve bunları uygun argümanlarla gerekçelendirmelidir. Hakemler, rekabet, işbirliği veya herhangi bir yazar, şirket ve kurumla bağlantılı herhangi bir diğer bağlantıdan kaynaklanan olası çıkar çatışmalarını içeren bir makaleyi incelemeyi kabul etmeden önce Editöre danışmalıdır. Eğer bir hakem, yazara kendi (veya birlikte çalıştığı kişilerin) çalışmalarından alıntılar eklemesini önerirse, bu, özgün bilimsel nedenlerden kaynaklanmalı ve hakemin alıntı sayısını artırma veya makalenin kamusal görünürlüğünü artırma isteğiyle ilgili olmamalıdır.


Kaynakların belirtilmesi

Hakemler, yazar(lar) tarafından alıntılanmayan ilgili yayınlanmış çalışmaları tanımlamalıdır. Bir gözlemin, çıkarımın veya iddianın daha önce rapor edildiğine dair herhangi bir ifadeye ilgili alıntı eşlik etmelidir. Hakem aynı zamanda, incelenen yazı ile bilgi sahibi olduğu diğer yayınlanmış veriler arasındaki önemli benzerlikler veya kopyalar konusunda da Editörün dikkatini çekmelidir.

Açıklama ve çıkar çatışması
Karşılıklı değerlendirme yoluyla elde edilen ayrıcalıklı bilgi ve kavramlar gizli olarak ele alınmalı ve kişisel kazanç için kullanılmamalıdır. Hakemler, rekabet, işbirliği veya diğer bağlantılarla veya başvuruyla ilgili herhangi bir yazar, şirket ve kurumla bağlantıyla ilgili çıkar çatışması bulunan makaleleri incelememelidir. COPE kurallarına göre, gönderilen yazıda açıklanmayan çıkar çatışmalarından şüphelenilmesi durumunda, hakemin editörleri bu durum hakkında bilgilendirmesi gerekmektedir. Makalenin yayımlanmasından önce çıkar çatışmasının bulunmadığına ilişkin hakem beyanının alınması gerekmektedir.


İntihalin ortaya çıkarılması
COPE kurallarına göre, gereksiz (çoğaltılmış) yayın şüphesi veya intihal şüphesi durumunda ve ayrıca gönderilen yazıda sahte veri olduğundan şüphelenilmesi durumunda, hakemin Editör'ü bu durum hakkında bilgilendirme görevi vardır.

Hakemler özellikle aşağıdaki soruları yanıtlamakla yükümlüdür:
• Yazar bu çalışmayı daha önce yayımladı mı?
• Başka bir yayınla ilgili olarak intihal mi yaptılar?
• Araştırma etik miydi ve ilgili izinler alındı mı?
• Verilerin uygunsuz bir şekilde üretildiğini veya manipüle edildiğini gösteren herhangi bir dayanak mevcut mu?
• Yazarlar tüm önemli çıkar çatışmalarını beyan ettiler mi?
• Çıkar çatışması mevcut mu?


Yazarların görev ve sorumlulukları


Özgünlük ve intihal

Yazarlar, çalışmalarının tamamen benzersiz olduğundan ve başkalarının çalışmaları ve/veya ifadeleri kullanılmışsa bunlara uygun şekilde alıntı yapıldığından emin olmalıdır.

Raporlama standartları

Kendi benzersiz araştırmalarının sonuçlarını raporlayan yazarlar, yürüttükleri çalışmanın ayrıntılı bir tanımını, öneminin objektif bir değerlendirmesiyle birlikte sunmalıdır. Temel veriler yazıda doğru şekilde sunulmalıdır. Makale, başkalarının da aynı sonuca ulaşmasını sağlayacak yeterli sayıda ayrıntı ve referans içermelidir. Yanlış veya kasıtlı olarak kesin olmayan beyanlar etik dışı kabul edilir ve kabul edilemez.


Çoklu, gereksiz ve eş zamanlı yayın

Genel olarak yazarlar, temelde aynı araştırma sonuçlarını sunan makaleleri birden fazla dergide veya birincil yayında yayınlamamalıdır. Aynı makalenin aynı anda birden fazla dergiye gönderilmesi etik dışı yayıncılık davranışı teşkil eder ve kabul edilemez.


Kaynakların Bildirilmesi

Diğer yazarların çalışmalarına her zaman uygun şekilde teşekkür edilmelidir. Yazarlar ayrıca gönderilen makalenin doğasını etkileyen yayınlara da atıfta bulunmalıdır.


Makalenin yazarlığı

Yazarlık, sunulan çalışmanın konseptine, projesine, yürütülmesine ve yorumlanmasına önemli katkı sağlayan kişilerle sınırlı olmalıdır. Önemli katkılarda bulunanların tümü ortak yazar olarak adlandırılmalıdır. Araştırma projesinin bazı önemli yönlerine katılan başka kişiler varsa, onlara “Teşekkürler” bölümünde teşekkür edilmelidir. İlgili yazar, makalenin yazarları listesinin ilgili tüm ortakların adlarını içerdiğini doğrulamalıdır. -yazarların (yukarıdaki tanım doğrultusunda) ve hepsinin yazının son halini görüp onayladıklarını ve yayına sunulmasına onay verdiklerini bildirmelidir.


İnsanlara ve hayvanlara yönelik tehditler

Makalenin, bunların kullanımıyla ilgili olağandışı risklerle bağlantılı olabilecek prosedürleri ve/veya ekipmanı tanımlaması durumunda, yazarlar bunu makalelerinde açıkça belirtmekle yükümlüdür.

Açıklama ve çıkar çatışması
Tüm yazarlar, makalelerinde sunulan sonuçlar ve yorumlar üzerinde etkisi olduğu düşünülen her türlü mali veya diğer ilgili çıkar çatışmasını yazılarında açıklamalıdır. Projenin mali destek kaynakları açıklanmalıdır.


Yayımlanmış çalışmalarda önemli hatalar

Yazarın, yayınlanan makalesinde herhangi bir önemli hata veya eksiklik tespit etmesi durumunda, derhal Editöre veya Derginin Yayıncısına bilgi vermek ve makalenin geri çekilmesi veya uygun bir düzeltmenin yayınlanması konusunda onlarla işbirliği yapmak onun görevidir.

Özgünlük

Başka yazarın/yazarların çalışmasının, terminolojisinin, verilerinin, teorik kavramlarının ve sonuçlarının tahsis edilmesi veya yazarın daha önce yayınlanmış ve yeni olarak sunulan kendi çalışmasının parçalarının tekrar tekrar yayınlanmasını içeren oto-intihal dahil olmak üzere intihalin hiçbir biçimine tolerans gösterilmemektedir. Aynı yazının birden fazla dergiye aynı anda gönderilmesi etik dışı ve kınanacak bir davranış olarak değerlendirilmektedir. Diğer yazarların çalışma ve beyanlarına uygun şekilde atıfta bulunulmalıdır. Yazarlardan ayrıca, makalelerinin oluşturulmasına katkıda bulunan yayınlar da dahil olmak üzere ilham kaynaklarını belirtmeleri beklenmektedir.


Bir makalenin yazarlığı

Bir kişi aşağıdaki durumlarda yazar olarak kabul edilebilir:
• konsepte veya çalışma projesine önemli bir katkıda bulunduğunda veya en azından o çalışmada kullanılan verileri elde ettiğinde, analiz ettiğinde veya yorumladığında,
• bir makalenin ön taslağını hazırladığında veya Kritik değerlendirmesini maddi açıdan gerçekleştirdiyse,
• yayınlanmak üzere son versiyonu onayladıysa,
• çalışmanın tüm yönlerinin sorumluluğunu üstlendi, tüm bölümlerinin doğruluğu ve bütünlüğü ile ilgili tüm hususların incelenip açıklanmasını sağladıysa.
Bireysel yazarların katkıları makalenin oluşturulmasında, makalenin ekinde yer alan yazar beyanında belirtilmelidir.


Yazarlık ve AI araçları
COPE tavsiyelerine göre, AI araçları makalenin yazarı olarak adlandırılamaz çünkü aşağıdakileri yapamazlar:
• gönderilen çalışmanın sorumluluğunu üstlenemezler,
• çıkar çatışmasının varlığını veya yokluğunu belirtemezler,
• Telif hakkı ve lisans sözleşmelerini yönetemezler.
Yazılarını yazarken, eserin görsellerini ve grafik unsurlarını oluştururken, verileri toplarken ve analiz ederken yapay zekâ araçlarından yararlanan yazarlar, bunu “Araçlar ve Yöntemler” bölümünde veya makalenin bir AI aracının kullanılma şekli ve hangi aracın uygulandığı gibi belirtilmelidir.

Yazarlık değişikliği

COPE yönergelerine uygun olarak, “Reforma” dergisinin Yayın Kurulu, yayınlanmak üzere gönderilen ve hâlihazırda yayınlanmış olan makalelerin yazarlığında önerilen herhangi bir değişiklik konusunda ilgili tüm yazarların yazılı iznini gerektirir. Bu, yazarların adlarının eklenmesi, çıkarılması, görünüm sırasının değiştirilmesi veya girdilerinin açıklamasındaki değişiklikler anlamına gelir. Böyle bir sözleşmenin her yazar tarafından Dergipark online platformu üzerinden gönderilmesi gerekmektedir. Sorumlu yazar, önerilen değişiklikler için ilgili tüm yazarların onayını almakla yükümlüdür. Yazarlar arasında yazarlıkla ilgili anlaşmazlıkların tatmin edici bir şekilde çözülemediği durumlarda, anlaşmazlık yazarları çalıştıran kurumlar tarafından çözümlenmelidir. Bu tür yazarlık anlaşmazlıklarının çözümü Yayın Kurulunun görevlerinin bir parçası değildir. Yayınlanan bir makalenin yazarlığına ilişkin herhangi bir değişiklik ancak hata düzeltmesi yoluyla etkilenebilir.
Doğruluk
Yazarlar çalışma sonuçlarını açık, güvenilir ve dürüst bir şekilde sunmakla yükümlüdürler; gönderilen yazılar yalnızca verileri, istatistiksel analizleri ve doğru kabul edilen sonuçları içerebilir. Manipüle edilmiş, gerçek dışı veya doğrulanmamış sonuçların kasıtlı olarak yayınlanması etik dışı ve kabul edilemez olarak addedilir. Yazarlar sunulan verilerin kaynaklarını açıkça belirtmeli ve makalelerinde ilgili tüm raporlara referans vermelidir. Ayrıca yayınlarını finanse edebilecek olası kaynaklar ve araştırma ve bilim kurumları, dernekler ve diğer kuruluşlardan gelen katkılar hakkında bilgi vermekle yükümlüdürler. Bu bilgilerin doğruluğuna ilişkin asıl sorumluluk, makaleyi gönderen yazara (ilgili yazara) aittir.

Gizlilik
Yazarlar, Yayın Kurulu ile olan iletişimi gizli tutmalıdır: “Reforma” dergisinin Editörleri ile yapılan herhangi bir yazışma, değerlendirme raporları ve diğer özel materyaller, önceden haber verilmeden web sitesinde yayınlanmamalı veya başka herhangi bir şekilde kamuya açıklanmamalıdır. Gönderilen makalenin yayınlanıp yayınlanmadığına bakılmaksızın Editörlerin onayı. “Reforma” dergisinde uygulanan etik ilkelerin yazar tarafından ihlal edildiğinin tespiti, ortaya çıkan koşulların açıklanmasına yönelik uygun adımların atılmasıyla sonuçlanacaktır ve inceleme ve/veya yayınlama süreci askıya alınacaktır. Oluşan şüphelerin tatmin edici bir şekilde açıklanması halinde yayın işlemlerine devam edilecektir. Tatmin edici olmayan bir sonuç olması durumunda Editörler bu durumu, yazarı görevlendiren kurum/kurumları ve/veya ilgili diğer yetkilileri bilgilendirecektir.

Kaynaklar

Etik hakkında
• Cambridge Temel Etik Standartları ( https://www.cambridge.org/core/about/ethical-standards  )
• Gönderilen Bir Makalede İntihal COPE akış şemaları ( https://publicationethics.org/resources/flowcharts/plagiarism-submitted-manuscript  )
• Uzman Dergiler – Dergi Editörleriyle İlişkide Yayıncının Sorumlulukları ( https://expertjournals.com/tained-publisher-relationship-journal-editors/ )

Yayın Etiği Komitesi (COPE)
• COPE Kılavuzları ( https://publicationethics.org/guidance/Guidelines )
• İngilizce COPE akış şemalarının tamamı seti ( https://publicationethics.org/resources/flowcharts/complete-set-english )
• Yazarlık ve yapay zeka araçlarına ilişkin COPE konumu ( https://publicationethics.org/cope-position-statements/ai-author )


Açık Erişim ve Telif Hakları Politikası
• CC BY-SA 4.0 Yasal Kod ( https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0/legalcode )


B- YAYIN POLİTİKASI

Yayın Politikası
Dergiye yayınlanmak üzere gönderilen makalelerde yer alan konular derginin amaç ve kapsamına uygun olmalıdır. Dergi, yayınlanmak üzere gönderilen orijinal araştırma makalelerine öncelik vermektedir.

Genel İlkeler
Yalnızca her bir yazarı tarafından onaylanan ve daha önce başka bir dergide yayınlanmamış veya başka bir dergiye gönderilmemiş makaleler değerlendirmeye kabul edilir.
Ön kontrolden geçen gönderilen yazılar iThenticate yazılımı kullanılarak intihal açısından taranır. İntihal kontrolünden geçen yazınlar, özgünlükleri, metodolojileri, kapsanan konunun önemi ve dergi kapsamına uygunluğu açısından editör tarafından değerlendirilir.
Bilimsel toplantılarda yapılan kısa sunumlara makalede belirtilmesi halinde atıfta bulunulabilir.
Editör, biçimsel kurallara uyan makaleleri değerlendirme için en az iki ulusal / uluslararası hakeme gönderir ve hakemlerin talepleri doğrultusunda yazarlar tarafından değişiklik yapıldıktan sonra editör onayı ile yayına hazır hale gelir.
Dergiye gönderilen makalelerde bir yazarın adının değiştirilmesi (ihmal, ekleme veya sipariş), beyan edilen tüm yazarların yazılı iznini gerektirir.
Reddedilen yazılar ve grafikler yazara iade edilmez.

Açık Erişim Bildirimi
Dergi açık erişimli bir dergidir ve tüm içeriğe kullanıcı veya kurumu tarafından ücretsiz olarak erişilebilir. Ticari amaçlar dışında, kullanıcıların yayıncıdan veya yazardan önceden izin istemeden bu dergideki makalelerin tam metinlerini okumasına, indirmesine, kopyalamasına, yazdırmasına, aramasına veya bunlara bağlantı vermesine izin verilir. Bu, BOAI açık erişim tanımına uygundur.

Dergideki açık erişim makaleleri, Creative Commons Atıf-AynıLisanslaPaylaş 4.0 Uluslararası (CC BY-SA 4.0)lisansı koşulları altında lisanslanmıştır. (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0/deed.tr)

Makale işleme Ücreti
Derginin tüm giderleri Kırgızistan-Türkiye Manas Üniversitesi tarafından karşılanmaktadır. Dergi ile işleme ve yayın ücretsizdir. Gönderilen veya kabul edilen makaleler için makale işleme ücreti veya gönderim ücreti yoktur.

Değerlendirmeye Kabul Koşulu
Yazar Bilgilerinde tanımlanan ilke ve kurallara uymayan ve aşağıda yer alan Makale Hazırlama bölümünde belirtilen şartları sağlamayan yazılar dikkate alınmaz ve gerekli düzenlemelerin tamamlanması için ilgili yazara iade edilir.

Dergimizde hiçbir aşamada ücret talep edilmemektedir. Ücretsiz yayın politikasına sahiptir.